Stadsmagneten

Op 28 september opende in Antwerpen het Red Star Line-museum. Een aantal oude douaneloodsen in de Montevideostraat is omgebouwd tot museum. De emigratie van twee miljoen Europeanen, waaronder Albert Einstein en Fred Astaire liep via Antwerpen naar New York. Met de opening van het museum is Antwerpen er op nieuw in geslaagd om de wijk ‘Eilandje’ een impuls te geven. Nog niet zo lang geleden lag dit deel van de Stad er verlaten bij.

Met de opening van het Museum aan de Stroom (MAS) in mei 2011 kreeg het ‘Eilandje’ een stadsmagneet van formaat. Dit museum trok in de eerste maanden bijna 700.000 bezoekers tegenover een prognose van 250.000 in het eerste jaar. Andere publiekstrekkers in dezelfde omgeving zijn het Koninklijk Ballet Vlaanderen, het Felix Pakhuis, de Jachthaven en de Badboot aan de Kattendijkdok die in 2012 opende.

Met al deze nieuwe voorzieningen breidt het horeca-aanbod op en rond het Eilandje zich uit en trekt een steeds breder publiek aantrekken. Rond het Bonapartedok en Willemdok zijn complete horeca boulevards ontstaan die op een willekeurige zaterdagavond goed gevuld zijn met Antwerpenaren en internationale (museum)bezoekers. Restaurants tref je in oude pakhuizen, art decogebouwen en moderne designunits.

De afgeleide economie van de stadsmagneten beperkt zich nu  vooral nog tot horeca en dagelijkse goederen winkels. Een modezaak aan de Kattendijk heeft na korte tijd haar deuren weer gesloten. Wellicht was het net iets te vroeg voor een gebied dat nog volop in ontwikkeling is. Woonmakelaars schieten hier als paddenstoelen uit de grond. De lofts en appartementen zijn groot, modern en duur, maar desondanks zeer gewild.

Antwerpen zal het Eilandje gaan verbinden met een andere (relatief) nieuwe attractie Parkspoor Noord, waar een voormalig spoorterrein van 24 hectaren is omgebouwd tot een stadspark. Hier toont de stad zich in alle kleuren en nationaliteiten die ze heeft.

De gehele noordzijde van de stad krijgt een enorme impuls en het havengebied krijgt een tweede leven waarin wonen, werken en toerisme op minutieuze wijze met elkaar worden verbonden. Neem er een dag de tijd voor naast alle andere bezienswaardigheden. Het is de moeite waard.

Wil je dit artikel delen? Dat kan!