Primeurjacht

In het boeiende essay van Ewald van Engelen cs. ‘Zo bouwen we een eerlijker stad’ stelt hij dat we in onze stedelijke traditie moeten breken met het dominante patroon van de concurrerende stad, die de economische strijd aangaat met andere steden.

“De mondiale obsessie van ons tijdperk is dat iedereen overal om alles wil concurreren. Het heersende beeld is dat iedere stad competitief succes moet najagen in een soort ranglijst van steden, waarbij welvaart wordt verwezenlijkt door anderen voor te blijven.”

Op het moment dat ik zijn essay las was ik net een blog aan het schrijven over de continue primeurjacht van steden om zichzelf op de kaart te zetten. Primeurs zijn dagelijks aan de orde in ons vakgebied. ‘De eerste stad met een Markthal (Rotterdam), met gratis wifi in het centrum, met een Primark-vestiging (ook Rotterdam), met een Keurmerk Veilig Ondernemen (Almere), met een binnenstedelijk Ondernemersfonds, met het Nieuwe Winkelen of Smart Shoppen (Veenendaal), met Veiligheidssafetyspots (Amsterdam), 52 Koopzondagen etc etc etc.’ The list goes on.

Deze primeurjacht wordt mede aangewakkerd door de vele prijzen en awards die het vakgebied kent: Beste Binnenstad, Leukste winkelstraat, Veiligste on onveiligste stad, Duurzaamheidsawards, Mobiliteitsawards, Prijzen voor fietsvoorzieningen, Shoppingcenter Marketing awards, Beste Evenementenstad awards, Groene stad van Nederland en Schone stad awards. The list goes on.

Zodra de primeurs zijn geland volgen er congressen, symposia en handboeken met ‘best practices’ om het concept ‘uit te rollen’. Primeurs dragen daarnaast bij aan positieve berichtgeving over de stad en haar publieke en private partijen ( het momentje voor de wethouder ☺ ). Niet zelden blijkt na een paar jaar dat het schone initiatief op sterven na dood is, of een herstart moet maken. De initiatiefnemers van weleer zijn elders actief (op weg naar de volgende uitdaging) en het project is een ‘weeskind’ geworden. Voor velen is ontwikkelen uitdagender dan beheren.

Juist het consequent beheren van projecten en gebieden maakt lange termijn succes mogelijk. Na de feestelijke opening of introductie van een project begint het echte werk pas. Daar komen centrum- en straatmanagers om de hoek kijken om de neuzen één kant op te krijgen en te houden. De dagelijkse praktijk leert dat wisselingen van personeel en organisaties de continuïteit van veel projecten onder druk zetten. Ook daar zijn handboeken voor geschreven, maar de praktijk is weerbarstig. Daarom laten veel projecten in steden pieken en dalen zien als het gaat om de daadwerkelijke ‘performance’. Het zou een baanbrekende primeur zijn als we daar een oplossing voor zouden vinden.

Wil je dit artikel delen? Dat kan!