Minto Shoppingcenter, de nieuwe standaard?

Tussen Roermond en Düsseldorf staat op de gevel van het gloednieuwe winkelcentrum Minto in de Duitse stad Mönchengladbach. Omdat er in Nederland nog maar weinig centra van deze omvang worden gebouwd loont het de moeite om af en toe bij de buren te gaan kijken.

Mönchengladbach lijkt verloren te gaan in de strijd om bezoekers. Roermond en Düsseldorf timmeren beiden op hun eigen manier hard aan de weg om aantrekkelijk te zijn en te blijven. Deze industriestad met 255.000 inwoners ligt daar precies tussen en heeft een binnenstad die niet tot de verbeelding spreekt. Eén lange winkelstraat (Hindenburgstrasse) vormt het kernwinkelgebied met veel discount- en ramswinkels. Leegstand is ook hier een probleem in combinatie met verouderd vastgoed.

Het stadbestuur moet hebben ingezien dat het centrum een zware impuls nodig had en Minto is daarvan het resultaat. Op 26 maart 2015 opende het complex van Unibail-Rodamco haar deuren met ruim 40.000 vierkante meter en 104 winkels verdeeld over vier verdiepingen. Met name het middensegment van winkels is goed vertegenwoordigd en de bekende Duitse ‘food- en drinkhal’ ontbreekt eveneens. Deze telt ruim 20 horecazaken en omvat ruim 11 procent van het totale oppervlak. Absolute blikvanger is de Dinertree, een boomsculptuur met planten die alle vier de winkellagen met elkaar verbindt.

Minto profileert zich als viersterren shoppingmall. Wat naast de winkels opvalt is de hoge servicegraad. Hostessen die meertalig bezoekers kunnen bedienen, stijladviseurs voor kleding, oplaadpunten voor smartphones, loungeplekken waar niet verplicht geconsumeerd hoeft te worden, wifi, ruime(re) gezinsparkeerplaatsen, babyruimten, verhuur van buggys en rolstoelen, oplaadpunten voor e-bikes, leverdiensten en leeshoeken.

Dit zou zomaar een favorite meeting place kunnen zijn, zoals ooit door Corio bedoeld is. Minto is duidelijk gericht op het versterken van een aangenaam verblijf in een omgeving waar je ook nog kunt winkelen. Op het moment van het schrijven van deze blog wordt de HeuvelGalerie in Eindhoven herbouwd en staat de Barones in Breda voor een grote verbouwingsoperatie. Ga nog even kijken in Minto , zou mijn advies zijn aan de plannenmakers.

Wil je dit artikel delen? Dat kan!